Radek Bačenko: Připravovat jídlo do krabiček je jiné, než ho servírovat na talíř

18. listopadu 2015

Kuchař začíná už kolem 5 hodiny ráno. Postupně přicházejí další - pomocníci, vedoucí směny, zákaznická podpora a kurýři. V kuchyni Ordru to funguje stejně jako kdekoliv jinde. Do doby, než nám během 5 minut přijde objednávka na 70 burgerů a ty je potřeba do 10 minut rozvézt. Jaké je to vařit pro první českou restauraci na kolech, vám poví šéfkuchař Radek Bačenko.

Obrázek

Radku, posledních pět let jsi pracoval jako šéfkuchař v čtyřhvězdičkových hotelích. Jak ses dostal k Ordru?

Asi před rokem mi známý řekl, že je v Praze parta ajťáků, která se snaží doručit jídlo do 10 minut. Připadalo mi to dost neuvěřitelné. A pak jsem se sešel s Jakubem Plasem. Jeho nadšení do myšlenky vytvořit v Česku první pojízdnou restauraci mě dostalo. Takové lidi v klasickém provozu moc často nepotkáte. ☺

Jídlo podávané v krabičkách a rozvážené nákladními koly – to je docela změna oproti servírování na talíř. V čem se takové vaření liší?

V restauraci číšník nese jídlo pár metrů ke stolu, a pokud nezakopne, jídlo vypadá pořád stejně. U nás nemůžeme například stavět jídlo do výšky, protože by to nikdo v pořádku nedovezl.

Co jde v Ordru nejvíc na dračku? A které jídlo je českým zákazníkům naopak nejmíň po chuti?

Nejoblíbenějším jídlem jsou burgery. Jednou se jich prodalo přes 70 během necelých 5 minut. Rozvoz jsme museli okamžitě zastavit. Dneska už jsme na tyto návaly lépe připravení. Burgrové šílenství taky trochu opadá a lidé našli zalíbení i v jiných jídlech. Na druhou stranu takové ryby v naší nabídce vůbec nenajdete. Ne kvůli tomu, že bychom je nedokázali rozvézt, ale protože si prostě nenašly oblibu u zákazníků. A to je velká škoda.

Dokázal bys nějak popsat jídla z Ordru? Proč u vás lidem chutná?

Obliba našich jídel není daná jenom tou rychlostí rozvozu. Je to samozřejmě velké plus: lidi bývají často hodně překvapení. (A nejvíc musel být ten, na kterého čekal kurýr už za 20 vteřin. Jo, i taková kuriozita se nám povedla.) Ale jídla z Ordu lidem chutnají, protože je vaříme většinou nejméně ze 4 ingrediencí, taky hodně používáme sezónní potraviny jako chřest, papriku, mrkev nebo dýni. Ke každému jídlu se snažíme přidávat zeleninu, aby bylo lehčí a barevné.

V Ordru nabízíte přes 80 jídel a plánujete další. Které jídlo připravuješ nejraději?

Menu máme v Ordru dost široké. Dnes si u nás vyberete z 80 jídel, ale rádi bychom jich nabízeli až 130. Moji specialitou je orientální a asijská kuchyně: ostré pokrmy a výrazné omáčky. Rád připravuji indickou Tandoori masalu, thajskou pikantní pochoutku Massaman nebo klasické čínské kuřecí Kung-pao s rýží.

Kuchyni Ordru šéfuješ něco přes rok. Jak moc se za tu dobu tvoje práce změnila?

Oproti loňsku jsme o 100 % navýšili počet jídel, začali připravovat i večeře. Dohromady to dá nějakých 500 jídel, které musíme denně připravit. Ale jsme na to 3 a na akcích nám pomáhají další.

Radek a Vilda

Ordr se netají tím, že chce expandovat do dalších měst. Jak se na tento krok díváš?

To, že se Ordr rozrůstá, mě samozřejmě těší – znamená to mimo jiné, že lidem moje jídlo chutná ☺. Expanzi vidím hodně pozitivně. Praha byla dobrý odrazový můstek k tomu, abychom si vyzkoušeli, jaká jídla lidé preferují v práci nebo parcích. Já osobně se těším na to, jak se budou města a země ve výběru jídel lišit.

A na závěr – vzpomeneš si na nejlepší a nejhorší zážitek v Ordru?

Docela horor je, když musíte za hodinu vydávat jídlo a dodavatel vám zavolá, že přiveze suroviny později. Pak vám ale vzápětí přijde na Facebooku pochvala od zákazníka... Vařit pro Ordr je zážitek. Žádný den není stejný, hlavně s tím týmem, který mám vedle sebe ☺. Oproti práci v klasických restauracích tady fakt cítím, že jsme na jedné lodi a společně to suneme dopředu.