Kuřecí red curry s kokosovým mlékem a rýží

kuřecí maso pikantní thajská kuchyně

O tomto jídle

Na kousky nakrájené kuřecí maso dusíme v kokosovém mléce a pikantní červené curry pastě. Podáváme s basmati rýži.

Kuřecí red curry s kokosovým mlékem a rýží

Historie tohoto jídla

Pod pojmem kari (také karí, či anglicky curry) se rozumí směs koření, ale také pokrm. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Během koloniální nadvlády však Britové začali tento pojem používat pro koření, které se pro přípravu těchto pokrmů používá; když se toto koření (jichž existuje nespočet druhů) dostalo do Evropy, zůstalo toto nesprávné označení. V Indii samotné (a v celé jihovýchodní Asii) se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, koření se říká masálá.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • kuřecí prsa
  • curry pasta
  • kokosové mléko
  • smetana
  • drcená rajčata
  • sůl
  • pepř
  • rýže
  • pórek
  • paprika

Alergeny

  • Mléko