Vepřové fajitas se zeleninou, pšeničnou tortillou, guacamole a rýží

vepřové maso mexická kuchyně novinka

O tomto jídle

Vepřové maso nakrájené na hranolky restujeme na pánvi společně s cibulí. Postupně přidáváme na proužky nakrájenou papriku, rajčata a koření. Ve finále zahušťujeme zakysanou smetanou. Podáváme se samostatně přiloženou pšeničnou tortillou.

Vepřové fajitas se zeleninou, pšeničnou tortillou, guacamole a rýží

Historie tohoto jídla

Fajitas patří do kategorie TEX-MEX kuchyně, která se vyvinula v Texasu spojením ingrediencí a způsobu vaření Mexika a státu Texas. Vznikla tak autentická mexická kuchyně zpopularizovaná pro širší masy. Výraz "fajita" pocházející ze španělštiny je zdrobnělina pro malé kousky masa nakrájeného na nudličky. První kuchařská zmínka o tomto jídle spadá do třicátých let minulého století. Jídlo se rychle stalo oblíbeným zejména díky mnoha restauracím v San Antoniu a Austinu, kterého ho zařadily na svá menu. Pod názvem fajitas se ovšem masově rozšířilo až v devadesátých letech, kdy toto slovo začaly pro marketingové účely používat řetězce mexických fast-foodových restuarací na území USA.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • vepřové maso
  • paprika
  • cibule
  • rajče
  • pšeničná tortilla
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • zakysaná smetana
  • římský kmín
  • červené fazole
  • avokádo

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek
  • Mléko