Opět jsme vzali vynikající maso a připravili výtečnou domácí telecí sekanou. Vše podáváme s bramborovou kaší.
Sekaná byla známá v českých zemích již od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo výhradně z kýty či svíčkové. Posun nastal až po vynálezu mlýnku na maso a liší se kraj od kraje a domácnost od domácnosti. Základem sekané je mleté maso, které může bývá zpravidla mixem různých druhů mas, k němu se pak přidává třeba uzený bůček nebo slanina. Dalšími ingrediencemi bývá cibule, strouhanka, vajíčko, česnek, sůl, kmín, majoránka, pepř, česnek. V některých receptech se objevuje vegeta, oregano, petrželka, mléko, rohlík, houby, hořčice, tymián, pivo, sladká mletá paprika apod. Při domácích zabíjačkách se někdy sekaná zabalí do vepřové bránice. Dalšími specialitami je sekaná, ve které jsou uprostřed vařená vejce nebo sekaná s vepřovou panenkou.