Soba nudle s pečeným tofu, zeleninou a citrusovým vinaigrette

veganské bezlepkové podáváno chlazené

O tomto jídle

Pohanka neobsahuje lepek, a tak jsou soba nudle, které máme od pana Linh ze Sapy, ideální pro celiaky. Z pohledu makrobiotiky se doporučuje pohanka konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Soba nudle jsme doplnili o blanšírovanou zeleninu od pana Jambora a o tofu, které jsme nejdříve marinovali v sojové omáčce a pomerančové štávě se zázvorem. Tofu poté zprudka opečeme a postupně redukujeme omáčku. Umami chuť omáčky se vhodně doplňuje s pikantností zázvoru a kyselostí vinaigrette.

Pohankové nudle jsou vynikající studené se zamíchaným vinaigrette. Pro ohřátí doporučujeme nejdříve vinaigrette zamíchat s ingrediencemi v krabičce a poté ohřát v mikrovlnné troubě nebo na pánvičce.

Soba nudle s pečeným tofu, zeleninou a citrusovým vinaigrette

Historie tohoto jídla

Soba nudle jsou jedny z pilířů japonské kuchyně. Jí se jak teplé, stejně tak studené, většinou s omáčkou a vodou, ve které se vařily. Japonci často soba nudle vaří i s čajem.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • Pohankové nudle
  • tofu
  • mrkev
  • špičaté zelí
  • pomeranč
  • citron
  • mletý a čerstvý zázvor
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • černý sezam
  • koriandr

Alergeny

  • Sója
  • Sezamová semena