Caesar salát s kuřecím masem

kuřecí maso salát

O tomto jídle

Omytý salát natrháme na středně velké kousky do salátové mísy a necháme okapat. Na pánvi, na oleji ochuceným česnekem, dozlatova opékáme kostičky z čerstvé bagety. Do pánve po krutonech pak vložíme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které jste předtím osolili a opepřili. Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, přidáme kousky kuřecího masa a nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a přidáme krutony.

Caesar salát s kuřecím masem

Historie tohoto jídla

Salát Caesar se řadí mezi jeden ze 100 nejslavnějších receptů světa. Jako jeho tvůrce se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924, existuje ale i celá řada verzí o vzniku receptu. Od roku 1948 Cardini začal také s tovární výrobou dressingu. Původní Cardiniho recept obsahoval celé listy salátu naplněné krutony, parmezánem, worcestrovou omáčkou a coddled eggs, tedy částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými vejci. Dnes se většinou používají nakrájené či trhané listy a do salátu často přidávají ančovičky (které sám Cardini odmítal), kousky kuřecího masa a případně i další ingredience.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • kuřecí maso
  • římský salát
  • olivový olej
  • ančovičky
  • ocet
  • worchestrová omáčka
  • hořčice
  • vejce
  • parmezán
  • krutony
  • sůl
  • česnek
  • citrónová šťáva

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek
  • Vejce
  • Ryby
  • Mléko
  • Hořčice