Seznamte se s cargo koly aneb jak Larry potkal Harryho

25. listopadu 2015

Naše speciální nákladní cargo kola jsme vám už jednou představili. Dnes se ale podíváme na to, jak vůbec taková kola vznikla. Ptáte se, kým, kde a kdy byla vymyšlena? Na co všechno je lidé využívají? Budete se divit, na těchto bicyklech se dějí ve světě psí kusy! Pojďme si vyprávět příběh o tom, jak Larry potkal Harryho.

Obrázek

Bylo nebylo, kdysi dávno v jednom přístavním městě žili... Ne ne, taková pohádka dnes nebude. My totiž víme přesně, kdy a kde se začal psát příběh dánské značky Larry vs. Harry. Bylo to na jaře roku 2008 v Kodani. Ten příběh je pravdivý a vytvořil opravdu skvělý produkt, bez kterého by Ordr nebyl dnes tam, kde je.

Na úplném začátku jsou dva normální chlapíci, kteří jednoduše milují kola. Jeden se jmenuje Lars (Larry) a druhý Hans (Harry). Podle nich je doprava pomocí bicyklů nejen levná a šetrná k prostředí, ale hlavně je super rychlá a pohodlná na jízdu ve městě. Když už Harry měl dost jeho 60 let starého dánského Long John cargo kola, dal svá mozková kolečka dohromady s těmi Larryho a začali budovat pevný, extra rychlý, spolehlivý, a jak sami říkaji, sexy dopravní prostředek, který nazvali Cargo bike BULLITT. Jejich vlastní systém Bullitt, po němž pojmenovali i samotný bike, začali stavět právě na Long John kole a jeho principech. V jejich mistrovském plánu mělo být na konci takové nákladní kolo, které cenově nahradí automobil a většinu jeho funkcí potřebných pro všední a docela obyčejný život ve městě. Ne že by tihle kluci měli nějakou pifku proti autům, oni sami si totiž ujíždějí na silných amerických autech z 60. a 70. let, ale zkrátka jim vadí to nešetrné palivo. Proto jim přišlo, že když udělají takové elektrické cargo kolo, změní obyčejné životy jejich budoucích majitelů na neobyčejné a navíc na nich budou vypadat stejně nebezpečně dobře, jako v nablýskaných autech.

Možná se divíte, proč je v názvu firmy ono "vs.", když Larry a Harry jsou kamarádi i kolegové. Údajně prý mají odlišné názory na spoustu věcí. Takže když třeba Larry řekne: "Použijeme interní převodovku, aby se v zimě na silnicích od soli nezničila", tak Harry na to: "Použijeme externí převodovku, protože tím budeš nejrychlejší nákladní dopravce na dvou kolech". Nevíme přesně, jak jejich hádky končí, ale každopádně se pod jejich následující heslo můžeme podepsat. Ta kola jsou jako valící se skály.

Dobrá zprává díky Bullitt je, že žádná špatná zpráva už nebude.

Dnes jejich 13 modelů jezdí po celém světě, ale nejvíce jich uvidíte v Evropě. Využítí je pestré a široké. Někdo v nich převáží své čtyřnohé mazlíčky, někdo dokonce i dvounohé. Jiní na ně nakládají poštu nebo balíky, nářadí, písek, cihly, nábytek, výbavu na grilovačku... no zkrátka všechno možné. Někteří na nich dokonce i závodí! Přesvědčte se sami, vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější kousky. Kdybyste jich chtěli vidět víc, rozhodně doporučujeme sledovat Instagram těchto skvělých lidí, kteří pohnuli s nákladní dopravou na dvou kolech.

Sperm Bike

Kola jsou někdy rychlá jako spermie, doslova

Family bike

"Abych mimčo měla pěkně na očích"

Bar

Jedeme na grilovačku!

Cargo trip

A pekně s Bullitt kolem na výlet