Rychlost jako blesk. Děkujeme za to bicyklům

12. října 2015

„Průměrně vozí jídlo za 7 minut? Tomu nevěřím, není to možné.” S tímto názorem se u lidí, kteří Ordr nikdy nevyzkoušeli setkáváme celkem často. Jak se nám to kouzlo daří? Děkujeme za to cargo kolům! Elektrickým motorkům, termoboxům a vyhřívání! Není to tak o kouzlení, ale o technologiích. Pak už jenom musíte najít cyklisty, kteří mají perfektní znalost Prahy a nebojí se postavit zapeklité pražské dopravě!

Obrázek

Jak asi víte, na provozu Ordru se podílí kurýrní a přepravní služba Messenger, která je našim mentorem v oblasti logistiky. Messenger přivezl první cargo kola do republiky v roce 2009 a my jsme je ve 2014 začali používat pro přepravu jídla. U tradičních rozvozů jste se asi setkali s přepravními termoboxy, které mají zachovat jídlo vždy teplé. My jsme šli ale výrazně dál. Naše termoboxy mají vlastní topení napájené z baterie na kole. Právě baterka je další vychytávkou, kterou mají cargo kola od dánské značky Larry vs. Harry. Kola s bateriemi, tedy s takzvaným příšlapem, jsou mezi cyklisty spíše k smíchu, ale v případě cargo kol to je něco jiného. Dovedete si představit vést 42 jídel na neobratném kole a šlapat na Vinohrady z Václaváku?

Vyhřívání kol a jejich pohon jsme již vyřešili. Nově ale začínáme s rozvozem nápojů – nealko piva a fresh juici. Jak se nám asi podaří udržet v jednom kole teplé a studené vedle sebe? Je to zase kouzlo termoboxů, respektive dvou menších termoboxů, které jsme si speciálně pro naše kola objednali. Baterie bude vyhřívat hlavní box s jídlem, vedlejší termobox bude udržovat  již vychlazené nápoje. Navzájem se neovlivní a vy tak si můžete k teplému řízku dát Birrela!

Čísla a fakta

  • kola do kopce sviští se zapnutým elektro příšlapem až 30 km/h

  • z kopce naši kurýři musí brzdit, aby nepřekročili 50 km/h

  • baterka vydrží na celou obědovou i večerní směnu

  • máme dvě velikosti kol, do toho většího dáme 42 jídel

  • termobox s vyhříváním udrží jídlo teplé a čerstvé až 2,5 hodiny. My ale jídlo po hodině vždy měníme – dodržujeme hygienické předpisy!

  • cargo kola uvezou náklad až 100 kg

  • Ordr je pionýrem využití cargo kol u nás

  • existují desítky modifikací cargo kol - umí vozit psy, lidi, ale i stěhovat nábytek