Recept na výborný rendang

10. května 2021

Na dnešek jsme si pro vás připravili recept na výborný Indonéský rendang od našeho šéfkuchaře Mina. Pokud budete chtít tuto dobrotu ochutnat, pak si jí můžete objednat již tento pátek 14.5.

Obrázek

Ingredience na 4 porce

0,5 kg  hovězího masa (pupek, kýta)

200 ml kokosového mléka

125 ml vody

půl stonku citronové trávy

1 velká kurkuma (nebo 6 limetkových listů)

půl lžičky soli

 

Koření k rozdrcení v hmoždíři

1,5 ks stonku citronové trávy

10g kořenu galangalu

15g zázvoru

2,5 ks stroužků česneku

10 - 15 sušených chilli papriček  - podle pálivosti

1 velká cibule nakrájená na čtvrtky

2 lžičky pomalu praženého drceného kokosu (kerisik)

čtvrt lžičky kurkumy

půl lžičky mletého koriandru

 


 

Instrukce

Sušené červené chilli papričky nakrájejte na 2-3 kousky, v závislosti na jejich délce, a namočte je do misky s horkou vodou po dobu 20 minut. Mezitím připravte všechny ostatní ingredience.

Celou kurkumu nakrájejte na tenké nudličky. Pokud používáte limetkové listy, roztrhejte je.

Sceďte a opláchněte chilli papričky, pokud nechcete pálivou chuť, vyberte chilli semínka.

 

Připravíme pastu:

Začněte sekat ingredience v pořadí, v jakém jsou uvedeny v seznamu. Je možné také použít hmoždíř. Začněte s citrónovou trávou, sekejte 10 sekund, pak galangalem, sekejte dalších 10 sekund, pak zázvorem, poté česnekem atd…

 

Pokaždé, když nasekané ingredience budou suché přidejte čtvrtku cibule kuli vlhkosti. Není potřeba vody. Pokračujte v sekání / míchání, dokud nebudete mít velmi jemnou směs.

 

Uvaříme Rendang!

Do velké pánve s tlustým dnem vložte vše co jste si připravili, začněte hovězím masem na kostky, potom mletými ingrediencemi, kokosovým mlékem, solí, citrónovou trávou a nakonec tenkými kousky kurkumy nebo trhanými limetkovými listy.

Zahřejte pánev na mírném stupni. Vše důkladně míchejte a pánev nezakrývejte, vařte minimálně 2 a půl hodiny až 3, dokud nebude hovězí maso jemné a omáčka středně hustá.

Správný rendang nebude potřeba míchat v průběhu varu, až ke konci, protože začne vysychat a může začít chytat na spodku pánve. Ochutnejte a dochuťte případně solí a chilli papričkami.

Rendang Vám vydrží i týden v lednici, podávejte s basmati rýží. Na ozdobu můžete použít čerstvý koriandr, limetku a chilli papričky.

 


 

rendang