Petr Jiskra: V Ordru chceme nést zodpovědnost za styl stravování

17. října 2016

V Ordru jsme vždy chtěli jít jen a pouze kupředu. Proto jsme se rozhodli, že si na pomoc vezmeme po dvou letech znovu We Deliver Taste a pozměníme koncept naší služby. S Petrem Jiskrou, který We Deliver Taste spoluzaložil a má na starosti mimojiné projekty v České republice, vám teď představíme největší změny, které s novým konceptem přijdou a hlavně, proč jsme takové změny zvolili.

Obrázek

Petře, naši zákazníci už tě možná znají z podzimu 2014, kdy si pro nás jeden týden vařil speciální menu. Jak se Ordr od té doby změnil? Co tě donutilo se k projektu Ordr znovu vrátit a navrhnout změnu naší koncepce?

Ordr se postupně vyvíjel, až se najednou ocitl na vrcholu svých sil a své kapacity. A podnik, který už se nemá kam posunout nahoru, může už jen dolů. A přitom to není pravda, Ordr má ještě dlouhou cestu nahoru. Proto jsme se s Ordrem znovu spojili.

Ordr kopíruje evidentní trend, kdy ve světě jsou úspěšné takzvané dine-on-demand služby. Tím myslím služby, kdy jsou vlastní pokrmy doručeny zákazníkům přímo domů nebo do jejich kanceláře. Taková restaurace na kolech s možností úplné kontroly kvality servisu svým zákazníkům je tady v naší zemi unikátní. Pro mě je proto zajímavé připravit novou nabídku jídel, které se dostanou na talíř (nebo do krabičky) přímo před zákazníka. V průměru až 40 % všech kalorií dnes zkonzumujeme mimo svůj domov. Ať je to v kanceláři, jídelně, na obědě či večeři s klientem. Značná část jídel, které přes den sníme, nejsou jídla, která bychom si připravili doma.

Už před dvěma roky, když jsme pro Ordr vařili speciální menu po celý týden, bylo evidentní, že když spolupracujeme s dodavateli, kteří dělají svou práci poctivě, tak jídla pak chutnají úplně jinak. Lépe

Ty stojíš za projektem We Deliver Taste, jak bys ho popsal?

We Deliver Taste má za cíl pomoci malým výrobcům potravin dostat se na nové trhy. Především skrze propojování restaurací přímo s dodavateli. Proč by měl v tomto procesu hrát roli prostředník? A naopak s majitelem restaurace, který se s námi spojí, někdy změníme pouze nabídku pokrmů, ale pak jsou i případy, kdy se bavíme o velkých změnách, od dodavatelů až po volbu talířů a trénink zaměstnanců.

Právě prostřednictvím nabízeného menu klademe důraz na odpovědnou produkci a spotřebu potravin. U většiny produktů jdeme přímo za výrobci ať už u nás či v zahraničí, vyzkoušíme je a hledáme cestu, jak je zakomponovat do nové nabídky. Pro nás je důležité, aby výsledný pokrm byl vyvážený po stránce nutriční, vypadal pěkně, byl za férovou cenu a především chutnal.

Takto nyní postupně budeme měnit i nabídku Ordru. Chceme vytvořit transparentní systém dodavatelů, díky kterému si zákazníci Ordru dozví, kým a za jakých podmínek byla vypěstována a zpracována potravina, která se dostala k ním na stůl. Stejně důležité je ovšem i ukázat, kdo s těmito potravinami zacházel a jak je zpracoval do výsledné podoby. Proč kuchař zkombinoval zrovna tyto suroviny a jaká je nutriční hodnota pokrmu na kterém si zákazníci pochutnají. Za to, jak se tady stravujeme, chceme nést i zodpovědnost.

Část týmu We Deliver Taste a část týmu Ordru na jednom z mnoha meetingů o změně konceptu

Část týmu Ordru s částí týmu We Deliver Taste při jedné z mnoha schůzek o změně konceptu

 

Takže jaké novinky zavedeš v Ordru?

V plánu máme zařadit například do nabídky studená jídla. Taková volba v nabídce je hlavně respektem ke kvalitě a úrovni servisu jídel, které budeme nabízet. Ordr má jedinečnou možnost kontrolovat vše od dodavatelů až po doručení. A právě proto máme v plánu nabízet neohřívaná jídla. Tím, že můžeme jídlo po dovaření šokově zchladit, a tak proces vaření zastavit prakticky ihned, zajistíme, že jídlo si uchová svou kvalitu déle. Konzistence, chuť, barva budou tak, jako by bylo jídlo dovařeno právě před chvíli. Zákazník si tak poté jídlo může ohřát. Ale některá jídla budou uzpůsobena tomu, že se dají sníst jak teplá, tak studená.

U teplých jídel změníme filozofii, jakou se jídlo připraví. Za každým jídlem v nabídce bude stát příběh. Ať už to budou příběhy postavené na dodavatelích, na lidech, kteří nám s jídlem budou pomáhat nebo příběhy konkrétního jídla obecně. 

Zároveň budeme upravovat styl nabídky a to tak, že bude možné si jídla objednat po celý den se stejně rychlým rozvozem. Zrušíme tak časové rozdělení na oběd, svačiny a večeře. Ale to neznámená, že celý den budeme vozit to stejné, naopak. Nabídku budeme postupem dne obměňovat.

A kam se tedy bude Ordr dál vyvíjet?  

Ordr se postupně mění ve společensky udržitelnou společnost, která má na starosti dbát o to, aby se zákazníkům dostávalo jídla připraveného s vyšším posláním. Ať už je to spotřeba masa, plýtvání s potravinami či výběr dodatelů, kteří dbají na udržitelnost jejich výroby.

U odpadů jsme zavedli kompostovatelné krabičky z cukrové třtiny, které se rozloží během pár měsíců. Stejně tak jsme přistoupili k otázce příborů, které budou také z recyklovatelného materiálu. Není zapotřebí generovat nový odpad. Naopak bychom měli využít ten, za který už jako společnost můžeme a najít cestu jak ho znovu použít.

Tím, že jdeme přímo za výrobci našich potravin, můžeme si vybrat konkrétní části zvířat nebo zeleninu, které by jinak neprošly kontrolou do obchodů z důvodů například jiného zakřivení či barvy. Zároveň jsme si jisti, že výrobce dostal férově zaplaceno a nemusel hledat cestu skrz prostředníka. Kombinací objednávek se snažíme maximálně zefektivnit logistiku doručených potravin. To sice bude ještě chvilku trvat, stále hledáme a zkoušíme nové dodavatele tak, jak se bude měnit nabídka a v reakci na preference zákazníků. Zároveň musíme brát v potaz i sezónní nabídku. Musíme respektovat, jak nám příroda nabízí potraviny.

Jaká jídla budou teď v Ordru nejčastěji?

S novou nabídkou nabízíme zákazníkům možnost hodnotit naše jídla a servis při doručení. Za dva roky si Ordr vytvořil velkou základnu jedlíků, kteří si pravidelně objednávají několikrát týdně, a proto ze začátku určitě zachováme teplou nabídku nejprodávanějších receptů, ale zároveň souběžně zavedeme nabídku studených jídel. Nicméně již nyní víme, že i tato teplá jídla budou s novými surovinami od dodavatelů, kteří se budou podílet na tvorbě samotných receptů.

Nebudeme se specializovat na jednu kuchyni nebo styl vaření, ale spíše nabídneme jídla, která budou reflektovat sezónu a aktuální nabídku našich dodavatelů. Vedle jídel pracujeme i na rozšíření nabídky o nápoje a přílohy, které si budou moci zákazníci objednat samostatně nebo k hlavnímu jídlu.