Jídla z celého světa - 3. díl Amerika

2. června 2016

Go west, zpívá se v největším hitu popové kapely Pet Shop Boys. Na západ tedy míříme i my v dalším díle našeho seriálu, kde se díváme na rodné listy našich jídel. Podívejme se nyní na Ameriku, kontinent, který se nedá, minimálně co se jídla týče, jasně definovat. Jídlo jsme odsud přivezli ze Spojených států, ale třeba i z Brazílie.

Obrázek

Začněme od severu, na špacír si vezmeme USA. Náš burger je bestseller, ale pověst jednoho z nejlepších jíděl na světě, které nemůže milovníka dobrého masa urazit, dost pošramotily řetězce fastfoodů. Člověk je ale tvor chápavý a od strojově vyrábených burgerů se stočil k těm vyrobeným od srdíčka, na grilu, s výbornou houskou a špičkovým masem. Tak ho děláme i my. Dát si tak dobrý burger z Ordru vás láká pokaždé, když ho máme v nabídce. Věděli jste, že nejdražší burger si dáte Las Vegas, skládá se z foie gras vařené ve speicální omáčce a lanýžové buchty? Stojí pět tisíc dolarů

Posuňme se o kousek na jih, do Mexika. Jídlo z mexické kuchyně má jednu garanci. Nebude barevně nudné. Naopak, právě na barvách v jídle si obyvatelé tohoto státu zakládají. Mexická kuchyně zná přes 50 druhů fazolí, to je celkem dost, nemyslíte? No a co teprve 140 druhů chilli papriček, které vám vyjmenuje každá hospodyňka? To už je něco. Dáte si naší enchilladu, fajitas nebo chilli con carne?

Pro karibskou kuchyni je typické silné koření, koriandr a hodně zeleniny. My si z této oblasti vytáhli hovězí barbacou. Slovo „barbacoa“ je karibský styl úpravy masa, kdy se maso pomalu peče ve vlastní šťávě na otevřeném ohni nebo ještě lépe v jámě vykopané v zemi, přikryté agávovými listy. Když se k tomuto stylu vaření dostala Severní Amerika, změnilo se slovo barbacoa na barbecue, ale pečení masa ve vlastní šťávě na otevřeném ohni přetrvalo.

A nakonec slibovaná Brazílie. Pořadatelé letošních olympijských her mají skvělou vlastnost. Nedokážou odhadnout vaší porci k velikosti vaší tělesné schránky. Většinou se stává, že se z jedné porce najedí dva průměrní dospělí jedinci a to se ještě musí do posledních soust přemlouvat. Brazilská kuchyně je bohatá zejména na zeleninu, luštěniny, maso a ovoce. Dejte si upozornění na naší feiojadu.