Jak na špičkové Pad Thai? Nakoukněte pod pokličky našeho thajského kuchaře

30. října 2018

Exotické Pad Thai to mezi všemi objednávkami v Ordru vyhrává na plné čáře. V čem vězí kouzlo našeho bestselleru? A zvládnete si ho připravit i doma?

Obrázek

Doby, kdy se na exotické recepty chodilo jen do nafrněných restaurací, jsou nenávratně pryč. Dnes vám je do pár minut přiveze bleskový kurýr v krabičce, nebo si je dokonce můžete ukuchtit sami doma.

Nám přitom obzvlášť záleží na tom, aby tato pochoutka pocházející z Thajska stála za to. Oblíbené nudle pro vás proto připravuje rodilý Thajec Suchao Yoakart, který vařil několik let ve vyhlášených pražských thajských restauracích. Není divu, že se po jeho umění jen zapráší - a my jsme se rozhodli, že se o tento tajný recept s vámi podělíme.

Uvedená gramáž je pro 2 osoby.

Připravte si:

250 g rýžových nudlí

asi 3 lžíce rybí omáčky

asi 1–2 lžíce tamarindové pasty

2 lžíce třtinového nebo kokosového cukru, nebo víc – podle chuti

4 lžíce arašídového oleje

300 g kuřecích stehenních řízků nakrájených na nudličky

4–5 stroužků česneku, najemno sekaných

3 šalotky, na tenké plátky (nebo polovina cibule, nakrájená na tenká půlkolečka)

3 vejce

4 jarní cibulky

200 g čerstvých výhonků mungo

150 g nasekaných nesolených pražených arašídů

1 limetku

pár snítek koriandru a chilli na dochucení (nemusí být)

Jak na to:

1.

Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na dobu, dokud nezačnou být povolné a zároveň pevné na stisk. Pak je sceďte a odložte. Rybí omáčku promíchejte s tamarindovou pastou, lžící vody a cukrem.

2.

Na vysokém plameni zahřejte pánev, opečte na ní kousky kuřecího masa, pokapejte jej přitom lehce rybí omáčkou a hotové kuře z pánve vyjměte. Pak do ní ještě přidejte trochu oleje a osmažte na něm česnek (asi 20 vteřin), přidejte nakrájenou šalotku a opékejte dalších 15 vteřin.

3.

Přisypte chilli papričky, pokud se je rozhodnete použít, a zamíchejte. Pak už je vhodná doba vhodit do směsi nudle, opékejte je asi minutu nebo dvě.

4.

Opečené nudle shrňte na jednu stranu pánve a na druhou rozklepněte vejce. Až začne tuhnout, pečlivě jej vmíchejte do nudlí.

5.

Přidejte směs, kterou jste si předpřipravili z rybí omáčky a tamarindové pasty. Promíchejte ji s nudlemi, přidejte klíčky mungo, pokrájenou jarní cibulku, posypte hrstkou nasekaných arašídů a promíchejte i s opečeným masem. Chvíli na pánvi společně prohřejte. Nakonec zakápněte limetkovou šťávou a ozdobte voňavým koriandrem.

Zdá se vám to moc složité? Nebaví vás čekat u plotny tak dlouho, nebo si nejste jistí výsledkem? Nechte si přivézt dobrotu uvařenou profíkem až domů! Objednávejte z www.ordr.cz