Filip Říha: Mladý kokos chutná i léčí

4. ledna 2017

Filip Říha je kokosový nadšenec. Z Thajska a Srí Lanky vozí do Čech mladé kokosy a prémiové kokosové produkty. Říkají si Mladý kokos a od ledna 2017 obohatí i jídla v Ordru. Jak jeho příběh začal a do jaké míry mohou kokosy obohatit náš jídelníček si přečtěte v našem rozhovoru.

Obrázek

Filipe, jak tvůj příběh začal?

Před sedmi lety jsem prodělal těžkou nehodu na motorce v Thajsku. Měl jsem několik hlubokých ran, ale nechtěl jsem se nechat operovat v místní nemocnici. Na internetu jsem se dočetl o speciální hojivé kůře - pít několik dní v kuse jen mladé kokosy. Taková řekněme zázračná léčba. Moc jiných možností mi nezbývalo, tak jsem do toho šel. Po týdnu pití kokosové vody se mi zacelily rány, začal fungovat mozek a pár dní poté už jsem byl jako nový. Nevěřil jsem tomu, ale stalo se. Takhle jsem se dozvěděl o mladých kokosech.

V Čechách jsem se s mladými kokosy moc nesetkal, k dispozici byly jen hnědé, chlupaté, a to ještě v nízké kvalitě. Shodou okolností jsem se před třemi lety seznámil s jedním pěstitelem kokosů na Srí Lance. Zjistil jsem, jakou roli kokosy hrají v domorodém životě. Slovo dalo slovo a během pár týdnů jsem začal mladé kokosy dovážet.

Co bylo tím hlavním důvodem, proč ses rozhodl pro kokosy?

Jednak jejich lahodná chuť, dále blahodárné účinky vyzkoušené na vlastní kůži, a v neposlední řadě i způsob, jakým kokosy přispívají k životu v rozvojových zemích. Díky pěstování kokosů přírodním organickým způsobem se ochraňuje půda a udržuje zelená krajina plná zvěře a hmyzu. Hlavním “škůdcem” na Srí Lance je totiž pěstování silně chemicky ošetřované rýže, farmáři ji denně stříkají ve skafandrech jako ze sci-fi filmu. Logicky na rýžových plantážích nenajdete téměř žádný život.

Protože jsou rýžové plantáže dotované vládou, neustále jich přibývá. Proto jsem se rozhodl podpořit kokosové farmáře a dát jim obživu, tímto způsobem nebudou půdu prodávat “chemikům”. Kokosoví farmáři pak mohou z výdělku posílat děti do školy či k lékaři a vařit si dobrá jídla. Proto je zapojujeme i do výroby kokosových výrobků.

Podobný model používáme i v Thajsku, kde balíme raw kokosovou vodu a dužinu z mladých kokosů.

Proč se říká kokosové palmě „strom života?

Kokos je všestranný nástroj pro uspokojení téměř každé naší potřeby. Můžete si z něj postavit loď (z kmene kokosové palmy), střechu domu (z kokosových listů), uplést koberec (z kokosového vlákna), ale hlavně: konzumovat na mnoho způsobů. Kokosy se dělí na dva základní druhy - tzv. “mladé”, ve kterých najdeme lahodnou vodu a jemnou dužinu, a pak tzv. “zralé” (ty, co známe ze supermarketu) - ty jsou plné tužší sušší dužiny, ze které se pak dělá strouhaný kokos, kokosové mléko či kokosový olej.

Kokosová voda, dužina, olej či mléko obsahují téměř všechny látky, které potřebujeme ke spokojenému životu. Kvalitní tuky (které si dnes oblíbili sportovci), antioxidanty a enzymy (které Vás probudí, oblaží a prý i omladí), alkalizující minerály a vitamíny (které nás rehydratují a posílí).

Mnoho lidí se v tomto období pouští do novoročního detoxu. Mohou pomoci i kokosy? Pokud ano, jak na to, aby byl detox co nejúčinnější?

V rámci své profese lifestyle kouče provádím klienty detoxem již sedm let. Právě kokosová voda je jedním z nejpraktičtějších nástrojů, které jsem poznal. Díky své příjemné chuti a obsahu živin může na několik dní nahradit jedno či více jídel, častá je dokonce varianta intenzívního detoxu, kdy se 7 dní pije několik kokosů denně a nejí se žádná pevná strava. Tenhle detox je přesně popsaný v mé knize Jsem Život!

Běžně se na regálech obchodů setkáváme s klasických hnědým kokosem. Liší se v něčem od toho mladého?

Hnědý kokos obsahuje výrazně více tuků, chuťově je méně sladký. Mladý kokos naproti tomu obsahuje řadu bioaktivních enzymů a antioxidantů, které dokáží v našem těle divy.

Odkud získáváš kokosy?

Kokosy v poslední době získáváme hlavně z Thajska. Po Thajsku máme několik pěstitelů, jeden z nich je Sira (níže na obrázku), dále Wattchara a Jokea. S Wattcharou se můžete seznámit blíže v mém videu

Pěstitel Sira

Existuje více druhů mladých kokosů?

Mladé kokosy se liší podle oblasti, ze které pocházejí. Např. ty ze Srí Lanky obsahují o trošku více minerálů a méně cukru, ty z Thajska (zejména z oblasti Ratchaburi) jsou sladší a najdete v nich více dužiny. Proto jsou naším favoritem. A třeba indické či africké mladé kokosy chutnají zcela jinak, někdy mají dokonce lehce slanou chuť.

Jak je možné využít mladý kokos v gastronomii?

Mladý kokos nabízí krom konzumace zasyrova i několik kulinářských slavností. Tou první je možnost nahradit dužinou klasické maso či tofu, třeba v curry nebo v řízku. Další možností je usušit z dužiny placky (vypadají jako tortilly, chutnají lépe) nebo kokosové jerky (určitě znáte to hovězí, kokosové je zajímavé svou chutí, energizujícím účinkem a zdrojem síly pro sport).

Jakou kokosovou pochoutku máš nejraději?

Smoothie z kokosové vody, dužiny a raw čokolády. V různých variacích si ji dávám téměř každý den ke snídani. A pak ještě kokosový jogurt, ten si dělám sám, a je to pecka. A do třetice to nejlepší - odšťavním mrkev, rozmixuju s thajským kořením a kokosovou dužinou. Získám lahodnou polévku, která mi dobije baterky po sportu.

Dáš nám na čokoládové smoothie recept?

Jasně: Lovechoco Smoothie

Ingredience:

  • kokosová voda a maso z jednoho mladého kokosu

  • volitelně 20 g mraženého durianu (přidá tvarohovou příchuť)

  • raw kakaový prášek 10 g

  • chia semínka namočená 15 g

  • vanilka 0,5 g

  • 2 zralé banány

  • šťáva z 1/4 citronu

  • špetka soli

  • 200 ml filtrované vody

  • 30 g fíků, rozinek nebo datlí

Postup:

Vše kromě poloviny fíků/rozinek/datlí umixuješ. Poté přidáš druhou půlku sušeného ovoce a necháš hodinu odstát, ideálně v lednici.