Jídlo je stejně důležité jako přátelství, sex a hudba

11. listopadu 2015

Tvrdí světoznámý americký kuchař Anthony Bourdain. Zdravý, sterilně připravený pokrm mu připadá nudný. Jídlo, stejně jako život, s sebou podle něj musí přinášet špetku rizika. Zajímá vás, co kuchař jeho formátu s oblibou jí? A na čem si pochutnají další dvě hvězdy současného kulinářského nebe – Jamie Oliver a Gordon Ramsay?

Obrázek

Svatý Jamie Oliver si oblíbil italskou pastu

Tenhle sympatický modrooký blonďák miluje jednoduché a zdravé jídlo z čerstvých surovin. Dobrý pokrm se podle něj dá připravit i za pár drobných a za necelou čtvrt hodinu. Svým bojem s fast foody a špatným stravováním ve školách inspiruje miliony lidí po celém světě.

Jamie si oblíbil italskou kuchyni. Hlavně pak tradiční Penne Carbonara: těstoviny, smetanová omáčka, slanina, parmezán a tymián, kam pro zjemnění chuti přidává cuketu. A jedna zajímavost: ujíždí si na jídlech z dýně. V jakémkoliv množství, na jakýkoliv způsob. 

Když jsme u dýně, ochutnali jste ji někdy v kombinaci s pečenými kuřecími prsy, chilli a tymiánovými bramborami? Velká dobrota.

Postrach kuchyně Gordon Ramsay je na sladké

Charizmatického Gordona Ramsayho, majitele 12 Michelinských hvězd a provozovatele restaurací na 4 kontinentech znáte z pořadů jako Master Chef nebo britského Ano, šéfe. Co už možná nevíte, je, že podle Forbesu patří mezi nejlépe placené kuchaře světa. Denně si vydělá víc než 5 milionů korun. 

Ale zpět k vaření. Jaké je jeho oblíbené jídlo? Má velkou slabost pro čokoládu, ale pochutná si taky na kuřecí Tikka masale se zázvorem a koriandrem. 

Indickou kuchyni připravuje rád i náš kuchař Radek. Kuřecí maso udusí v kokosovém mléce a pikantní curry pastě. Podává ji s rýží, restovanou paprikou a pórkem. Koukněte, jak vypadá.

Drsňák Anthony Bourdain: cigárko, panáček a... sushi

Enfant terrible, miláček žen, publicista, moderátor, který svým autobiografickým bestsellerem „Důvěrnosti z kuchyně“ zbořil mýty o vysoké světové gastronomii. Představil ji z trochu jiné perspektivy: jako místo plné dřiny, sexu a drog. Kniha po svém vydání vyvolala rozruch. Stala se dokonce předlohou k seriálu s Bradley Cooperem v hlavní roli. 

Anthony je známý nejen pro svůj ostrý jazyk, ale taky pěkně silný žaludek. Už několikrát nám to dokázal na svých cestách za světovou kuchyní. Na čem si tedy doopravdy pochutná? Kozí trus ani syrový tuleň, který jedl před zraky milionů diváků, to nebude. Oblíbil si japonské sushi. Ale stejně jako jiné rybí pokrmy si ho nikdy neobjednává v pondělí... Že by pověra? Těžko.

 

Tak, to je pro tentokrát všechno. Víc drbů z gastro kuloárů se nám tu nevešlo. Teď už poslední věc: na čem si nejvíc pochutnáte vy? Mrkněte na www.ordr.cz/nase-jidla a nechte si poslat SMS zprávu v den, kdy budeme s vaším oblíbeným jídlem projíždět kolem. 

Na co se můžete těšit příště? Seznámíme vás s naším kuchařským mistrem, Radkem Bačenkem.