Spaghetti Bolognese

těstoviny italská kuchyně

O tomto jídle

Boloňskou omáčku připravujeme z mletého hovězího masa, rajčat, kořenové zeleniny, červeného vína a česneku, tou pak přeléváme špagety a zasypeme sýrem.

Spaghetti Bolognese

Historie tohoto jídla

Špagety, italské národní jídlo, jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu. Boloňské špagety ve skutečnosti nemají ovšem s Itálií a městem Bologna nic společného, jsou výmyslem komerční světové kuchyně. Originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara (s vajíčky a slaninou) nebo s rajčatovou omáčkou, nebo aglio olio e peperoncino (s česnekem, olivovým olejem a pálivou paprikou). Špagety je možno vytvořit i doma a to smícháním jednoho žloutku s cca 90 g hrubé mouky a špetkou soli. vyválet na sílu 1 – 2 mm a nechat uschnout, poté nakrájet nožem nebo strojkem. Stejným způsobem je možné udělat i lasagne.

Použité suroviny

  • špagety
  • loupaná rajčata
  • mleté hovězí maso
  • cibule
  • česnek
  • oregáno
  • mouka
  • parmezán
  • olej
  • sůl
  • pepř

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek
  • Vejce
  • Mléko