Bezlepková sekaná s BBQ omáčkou, bramborovo-květákovým pyré a dušenou mrkví

vepřové maso hovězí maso bezlepkové

O tomto jídle

Přinášíme sekané potěšení všem celiakům. Opět jsme vzali vynikající maso od Naše Maso z řetězce Ambiente a připravili výtečnou domácí sekanou, která neobsahuje žádné stopky lepku. Celou jsme ji navíc zapekli s naší BBQ omáčkou, která si už získala mnoho fanoušků nejenom mezi našimi pravidelnými zákazníky. Náš recept není tajný, ale jsme hrdí na to, že má omáčka svoje kouzlo a nezapadá do šedi běžných omáček. Její základ tvoří povidla, sojová omáčka, med, sezamová semínka a pomerančový džus. Vše podáváme s bramborovo-květákovým pyré a oblíbenými dušenými mrkvovými proužky.

Bezlepková sekaná s BBQ omáčkou, bramborovo-květákovým pyré a dušenou mrkví

Historie tohoto jídla

Sekaná byla známá v českých zemích již od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo výhradně z kýty či svíčkové. Posun nastal až po vynálezu mlýnku na maso a liší se kraj od kraje a domácnost od domácnosti. Základem sekané je mleté maso, které může bývá zpravidla mixem různých druhů mas, k němu se pak přidává třeba uzený bůček nebo slanina. Dalšími ingrediencemi bývá cibule, strouhanka (v našem případě bezlepková), vajíčko, česnek, sůl, kmín, majoránka, pepř, česnek. V některých receptech se objevuje vegeta, oregano, petrželka, mléko, rohlík, houby, hořčice, tymián, pivo, sladká mletá paprika apod. Při domácích zabíjačkách se někdy sekaná zabalí do vepřové bránice. Dalšími specialitami je sekaná, ve které jsou uprostřed vařená vejce nebo sekaná s vepřovou panenkou.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • hovězí maso
  • vepřové maso
  • cibule
  • česnek
  • majoránka
  • mletý kmín
  • vejce
  • kečup
  • povidla
  • sojová omáčka
  • med
  • sezamová semínka
  • pomerančový džus
  • brambory
  • květák
  • máslo
  • mléko
  • sůl
  • mrkev
  • pepř
  • olivový olej

Alergeny

  • Sója
  • Mléko
  • Sezamová semena