Kuřecí prsa v sýrovém těstíčku s opékanými bramborami a brusinkovým dipem

kuřecí maso

O tomto jídle

Kuřecí maso z českých chovů smažené v křupavém sýrovém těstíčku. Podáváme s opékanými bramborami posypanými strouhaným sýrem. Jako doplněk navíc přidáváme brusinkový dip.

Kuřecí prsa v sýrovém těstíčku s opékanými bramborami a brusinkovým dipem

Historie tohoto jídla

Jídlo rozšířené po celém světě v mnoha podobách. Někde si získává oblibu v podobě předkrmu, jinde slaví úsěpch jako hlavní jídlo. Rozhodně si nemyslete, že se jedná o ryzí produkt fast-foodových řetězců a čínských bister. Už naše babičky nahrazovaly tradiční trojobal právě touto variantou a jako přílohu volily taktéž pečené nebo šťouchané brambory. Zajímavější historické události se vážou spíše k brusinkám. Podle jedné legendy přinesla květinu brusinek holubice a upustila ji na území Severní Ameriky. Pro její chuť ji začali nazývat: „hořké bobule“. Už indiáni používali brusinky zejména jako k léčení ran způsobených jedovatými šípy. Dnes se brusinky využívají ke snižování cholesterolu v krvi, k léčbě srdečních chorob, onemocnění žaludku a dokonce se používají jako prevence proti rakovině.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • kuřecí maso
  • brambory
  • máslo
  • mléko
  • zakysaná smetana
  • mouka
  • olej
  • eidam
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • brusinky
  • kurkuma

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek
  • Mléko